NÁSTAVBA NA SANTINCE / ROOF EXTENSION NA SANTINCE
PRAHA, DEJVICE
2012 / 08

Na ploché střeše bývalého obchodního střediska postaveného v 80. letech navrhujeme rodinný dům se zahradou. Dříve opuštěná a nevyužívaná střecha se stává součástí živého městského prostoru a přispívá tak k zahuštění stávající struktury města. Střešní zahrada je po obvodu osázena živým plotem, který zajišťuje soukromí pro obyvatele domu. Za živým plotem v prostoru zahrady je umístěn rodinný dům. Pavilony soukromých místností domu mezi sebou vytvářejí společný obytný prostor, který volně přechází do zahrady.

On a flat roof of a former 80s shopping centre, we've designed a single family home and private garden. The abandoned and unused roof has transformed into a space for urban living, contributing to the density of Prague's ever-thickening urban fabric. A rooftop garden is planted around the existing structure’s edge while a shrubbery fence provides privacy for the home's residents. The house stands just behind the hedge in the garden space, and the home's four private rooms act as free-standing pavilions connected under a single roof. This effectively creates a common living space in-between the private rooms of the home. This common living area is also open to the garden, expanding living space opportunities outdoors.